Hela DGIF??

Det blir många mil i bussen i år för Degerön/Godegård och allt för att få spela division VI-fotboll.

Ett resande gärdsgårdslag

GODEGÅRD

Laget halkade in i division VI på ett bananskal.Det har gjort fotbollssäsongen till något annat än vad som förväntats.

 Få poäng och långa resor har det varit för Degerön/Godegård.Det händer att vi varit borta över nio timmar i samband med en match. Det är inte vad vi räknade med på den här nivån, säger tränaren Janne Johansson.

Degerön/Godegård har harvat i sjuan de senaste åren och kom trea i serien förra säsongen. Den långsiktiga målsättningen för herrarna är att ha ett mittenlag i femman år 2002-2003. Att det skulle bli division VI redan i år var en ren slump. Först skulle det bli uppflyttning som bästa trea. Men Igelfors tog platsen sedan Godegård tappat sex poäng på att Hogstad drog sig ur.

Långa bussresor

Även ett Norrköpingslag drog sig sedan ur sexan och en vakans uppstod. Förbundet erbjöd Godegård friplatsen.
Först skulle då Karle flyttas från västra till mellersta serien och ge plats i "rätt" serie för Motalalaget, men Linköpingsklubben vägrade eftersom västra ansågs som sportsligt lättare. Degerön/Godegård hänvisades till en serie med motståndarlag som Österviking, Gusum, Valdemarsvik och Östra Ryd. Det har betytt bortaresor på runt 30 mil tur och retur.

Om det tidigare ofta blev bil till bortamatcherna, är det nu alltid buss som gäller.
-- Tur att alla bortamatcher är på söndagar. Om det vore veckomatch skulle vi ju komma hem mitt i natten, säger Johansson.

Vad gör ni för att få tiden att gå i bussen?
-- Lyssnar på musik och spelar kort, tar det lugnt bara.

Men kan det inte också vara ett äventyr att resa långt bort?
-- Jo, visst är det spännande att se nya platser. Mot Österviking borta åkte vi ut mot skärgården utanför Söderköping. Planen låg intill vägen och var 45x90 meter, ovanligt smal. En ny erfarenhet.

Vad kostar era resor i år?
-- 24 000 kronor, uppskattar Janne Johansson.

Bröder är "pappor"

Det oväntade avancemanget har också påverkat Degerön/ Godegård sportsligt. Bara en poäng på åtta matcher har det blivit, vilket betyder jumboplats i tabellen. Målskillnaden 14--31 tyder dock på att D/G varit med i matcherna.
-- Vi har gjort jämna matcher, men släppt in för många mål. Får vi bara en seger kan det lossna. Vi har möjlighet att hänga kvar, Då kanske vi placeras i en mer passande serie nästa år.

Av de 34 spelarna i A-truppen kommer hälften från Godegårdsbygden, en tredjedel från Motala och resten från Nykyrka. Bröderna Peter och Henrik Persson, som spelat i fyran med Wolfram, är något av "pappor" i ett annars ungt lag. Ett tiotal grabbar är födda på 80-talet.
-- Vi kämpar och ligger i, men har inte rutin. Det har visat sig flera gånger, tycker Janne Johansson.

Degerön/Godegård, som bildades 1956 och har sin hemvist på vackra De Geervallen tre mil norr om Motala, har en bred verksamhet med två herrlag, två damlag, tre pojklag, ett flicklag och en fotbollsskola.

(Artikel skriven av Jens Bollius för Östgöta Correnspondenten 9906, foto Kristofer Sandberg)

Degerön/godegårds IF i dag